Citeren en parafraseren


Hoe moet je op de juiste wijze citeren?



In het NRC Handelsblad van 14 april 2005 staat het artikel 'Roken schadelijker dan tot nu werd aangenomen' van een zekere professor T.P. Marlstone van de Universiteit van Californië. In dit artikel bespreekt deze professor onder andere de verslavende werking van sigaretten. In het artikel staat:

Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat fabrikanten bepaalde stoffen aan sigaretten toevoegen om de verslavende werking te verhogen.

Je wilt deze uitspraak gebruiken in je betoog.

Dit kan op verschillende manieren:

1. Citeren: je neemt de uitspraak precies over zoals deze in het artikel staat.
Jij schrijft dus:

Roken is erg verslavend. Volgens professor Marlstone van de Universiteit van Californië wordt die verslavende werking zelfs in de hand gewerkt door de fabrikanten: ‘Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat fabrikanten bepaalde stoffen aan sigaretten toevoegen om de verslavende werking te verhogen.’ Aldus professor Marlstone (Marlstone T.P.: 'Roken schadelijker dan tot nu werd aangenomen'. In: NRC Handelsblad, 14 april 2005)

2. Citeren: je neemt de uitspraak over, je wilt het citaat aanpassen om hem grammaticaal kloppend te krijgen in je verhaal of zin. Hierdoor moet je wel eens een woord van het citaat verplaatsen. In dat geval plaats je het woord dat je verplaatst tussen ronde haakjes. Op de plaats waar je het betreffende woord hebt weggelaten plaats je rechte haakjes en drie puntjes.
Jij schrijft dus:

Roken is erg verslavend. Het is zelfs zo erg dat 'het [...] zelfs wetenschappelijk aangetoond (is) dat fabrikanten bepaalde stoffen aan sigaretten toevoegen om de verslavende werking te verhogen.' Aldus professor Marlstone van de Universiteit van Californië. (Marlstone T.P.: 'Roken schadelijker dan tot nu werd aangenomen'. In: NRC Handelsblad, 14 april 2005)

Je ziet dat je je zin nu (grammaticaal) kloppend hebt gekregen.

3. Parafraseren: je neemt deze uitspraak en doet dit zoveel mogelijk in je woorden. Jij schrijft dus:

Roken is erg verslavend. Het is op dit moment zelfs zo dat er bepaalde stoffen aan sigaretten worden toegevoegd om de verslavende werking te versterken. Volgens professor Marlstone van de Universiteit van Californië is dat zelfs wetenschappelijk aangetoond. (Marlstone T.P.: 'Roken schadelijker dan tot nu werd aangenomen'. In: NRC Handelsblad, 14 april 2005)

Zoeken in deze blog